Ystävyysseurakuntamme Palamuse Virossa vietti viime viikonloppuna 775-vuotisjuhliaan yhdessä kunnan kanssa. Oli hienot juhlat ja korkeatasoista ohjelmaa. Lauantai-iltana mm. oli kirkossa konsertti, jossa esiintyi Pärnun kaupunginorkesteri. Solisteina oli kaksi nuorta naista, jotka molemmat ovat kotoisin Palamusesta. Laulusolistin isä on pitkäaikainen seurakunnan luottamushenkilö ja kirkkoneuvoston puheenjohtaja. Viron kirkon arkkipiispa saarnasi sunnuntain messussa. En ymmärtänyt tarkkaan saarnan sisältöä, mutta voimaa ja iloa saarnassa oli. Juhlijoista lähes puolet olivat suomalaisia ystävyysseurakuntien edustajia.

 

Palamusen alueella elää alle 3000 ihmistä. Seurakunnan vapaaehtoisen jäsenmaksun maksavia on noin 60. Osa heistä asuu jossakin muualla, sillä Virossa seurakunnan voi itse valita asuinpaikastaan riippumatta. Tietysti näin ollen jotkut Palamusessa asuvat voivat olla seurakuntien jäseniä vaikkapa Tallinnassa tai Tartossa. Kuukausipalkkaisia työntekijöitä seurakunnalla on vain pappi. Toiminta on pienimuotoista, mutta seurakunnan näkyvyys sen kokoa suurempi. Seurakuntalaiset hoitavat monet sellaiset tehtävät, joihin meillä on palkatut työntekijät.

 

Puoli vuosisataa uskontokielteistä sosialismia murensi luterilaisen kirkon aseman Virossa. Maan uudelleen itsenäistymisen jälkeen seurakunnat ovat vähitellen saaneet takaisin kiinteistöjään ja maaomaisuuttaan. Tässä vaiheessa prosessi ennemmin vie kuin tuo seurakunnille toimintarahaa. Sijan löytäminen ihmisten elämässä ja arvomaailmassa näyttää sitä paitsi olevan kirkolle vaikeaa. Monille tuntemilleni virolaisille lukumagia ja muu taikausko tuntuu olevan tärkeämpää kuin turvautuminen kolmiyhteiseen Jumalaan.

 

Meillä Suomessa kirkosta eroamisista ja lamasta huolimatta seurakuntien resurssit tehdä työtä ovat aivan toisella tasolla kuin Virossa. Eri asia sitten on, keskitymmekö työssämme olennaiseen ja löydämmekö tulevaisuudessa sijaa ihmisten elämässä ja arvomaailmassa. Siihen voi osaltaan jokainen seurakunnan jäsen vaikuttaa.

Pirjo

JK. Katso Vahdon papinkin terveiset samoista juhlista vasemman sivun linkistä. Terveiset ovat siellä luettavissa noin viikon ajan.