Risto Ahti kirjoittaa, että suru on yhteinen ja jaettavissa, ilo sen sijaan on ainutlaatuinen ja omaperäinen.

Naantalin tulipalossa kotinsa menettäneille on kahdessa päivässä 5619 Facebookin käyttäjää ilmoittanut olevansa halukas antamaan kaksi euroa uutta kotia varten. Tavoite on 100 000 nimeä.

Kirkkoherran kanssa kävimme Naantalin seurakunnan kotisivuilla ihmettelemässä, kuinka nopeasti ja hienosti siellä tarjotaan tietoa ja tukea ihmisille. Meillä olisi aikaa kulunut enemmän, meidän kriisiviestintäsuunnitelmamme kaipaa tarkennusta.

Toisen menetys on helppo kuvitella, hänen osaansa samaistua. Jokainen on itsekin menettänyt tässä elämässä jotakin ja muistaa kivun.


Ahti väittää, että ilo on henkilökohtaisen ponnistelun tulos, ja että ihmisen vaikein puuha on siinä, että avaa sen oven, johon oma nimi on kirjoitettu, avaa sen niin auki, että toisenkin ilo voi astua sisään.

Olemme levittämässä ilosanomaa. Kulkemassa kipeinä muitten kipeitten joukossa, väittäen että juuri kivulla ja kuolemalla kaikki paha ja kipu kerran voitettiin, ja voitetaan yhä. Vaatii henkilökohtaista ponnistelua lakata ponnistelemasta ja ottaa armo vastaan.

Jokainen kokee sen omalla tavallaan. Siksi kenenkään ei pitäisi mennä ihmisen ja Jumalan väliin kertomaan toiselle, miten kuuluu uskoa.

 

Merja Auer

Julkaistu tänään Naakkanetissä.