Mihin Raamatun luomiskertomus loppuukaan? Ihmisen luomiseen? Ei, vaan lepopäivään! Ja toinen luomiskertomus, joka kerrotaan heti ensimmäisen perään, loppuu siihen, että ihminen löytää vihdoin itselleen sopivan kumppanin, toisesta ihmisestä. Päämäärä ei ole tekeminen, vaan oleminen. 

Luomisen jälkeen kerrotaan ihmisen vapaudesta tehdä valintoja, vääriäkin, ja taipumuksesta löytää syyllinen muualta kuin itsestään. Läpi Raamatun meille kuvataan ihmisiä, jotka valitsevat välillä väärin ja joutuvat toisinaan onnettomuuksiin ja vastoinkäymisiin. Jumala hävittää kansansa lähes kokonaan, ja luo sitten taas uutta, koko omaisuuskansansakin kuin tyhjästä, yli-ikäisistä Aabrahamista ja Saarasta. Hänen oma Poikansakin tapetaan, ja herätetään kuolleista.
 
Uuden tullessa vanha jää taakse. Kaksikymmentä vuotta sitten Kaarinassa luovuttiin seurakunnan kirkosta ja historiasta, mutta saatiin tilalle uusi seurakunta ja uusi mutkattoman kotoisa kirkko. Nyt hyvästellään osa luottamushenkilöistä ja toivotetaan uusia ihmisiä tervetulleiksi. Heidän kanssaan aletaan taas pohtia, miksi olemmekaan seurakuntana olemassa juuri täällä. Kuusiston kirkon vanhat urut heräävät uusina eloon, kun vanhojen urkujen julkisivuun on rakennettu uudet urut sisälle.
 
Pyhä on yhteisenä teemana Suomen luterilaisessa kirkossa vuodet 2010–2012. Viime vuonna aiheena oli Häivähdys Pyhää, tänä vuonna Oikeus Pyhään ja ensi vuonna Pyhän yhteydessä. Pyhän voi kohdata luonnossa tai kirkossa tai toisessa ihmisessä, missä vain. Usein siihen liittyy hiljaa oleminen tai asioiden näkeminen toisin. Ihmisellä on oikeus olla välillä hiljaa.
 
Turussa juhlitaan kulttuuria. Yhtenä osana juhlintaa ensi kesän rippikouluissa katsellaan Kaarinassakin luomiskertomusta ja Itämeren rannikkoa uusin silmin. Kaiken tämän tässä maailmassa olemme lahjaksi saaneet ja paljon siitä hyötyneet ja iloinneet. Olemme monissa kohdin myös valinneet väärin ja tuhonneet hyvää. Vielä voi vanhasta syntyä jotain uutta ja hyvää, kunhan juuri minä teen asialle sen mitä pitää, sopivasti.
 
On myös vapaaehtoisuuden vuosi. Tekemätöntä työtä on vaikka kuinka paljon. Kukaan ei voi tehdä kaikkea eikä loputtomiin, mutta jokainen voi tehdä jotain, kun on sen aika.
 
- Minä olen se mikä olen, sanoo Jumala, - ja minä teen uutta.
 
Merja Auer
Viestinnästä vastaava pappi
Kaarinan seurakunta

Kaarina-lehteen 12.1.2011