Rakkauden kaksois (tai kolmois-)käsky on koko elämisemme ydin. Rakasta Jumalaa, rakasta lähimmäistä, rakasta itseäsi. Elämämme on tulvillaan näitä kolmiodraamoja.

Mitä tapahtuu, kun jostakin kolmiosta yksi kulma otetaan pois? Mitä jää jäljelle? Usein ainakin monet miksi-kysymykset ja syyllisyys tai syyllisyydentunne rakkaudettomuudesta, tekemättömistä hyvistä töistä, sanomattomista hyvistä sanoista tuolle toiselle, joka on otettu pois.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Mitä muuta jää jäljelle? Jää vielä kaksi kolmesta, jana minun ja Jumalan välillä. Jää jäljelle jana, jota kutsutaan armoksi ja anteeksiantamukseksi, jana joka on suorin tie kahden pisteen – Hänen ja minun – välillä.

 

Tämän janan toisessa päässä on hyvä olla ja ottaa vastaan kaikki se mikä tarjotaan, kun pyydän: ”Anna anteeksi, etten ole rakastanut lähimmäistäni niin kuin itseäni.”  Siinä on hyvä olla, sillä lupaus kuuluu: ”Annan anteeksi kaikki, kaiken senkin, mitä et enää voi häneltä, poisotetulta, pyytää.” Siinä on hyvä olla, sillä vaikka tunne voi vielä sisimpään jäädä, niin lupaus pysyy.

 

Eero