Minulle tulee adventtina seitsemän vuotta täyteen Kaarinan tiedotuksesta vastaavana pappina.

Jotkut suosittelevat vaihtamaan työpaikkaa seitsemän vuoden välein, tai edes työalaa. Olen kuvitellut vaihtavani työtä diakoniapapin tai Mikaelin tiedotusvastaavan kanssa, ihan vaan mielessäni, ja alkanut lukea Kotimaasta avoimia virkoja, ihan vaan huvikseni. Vaihtelu voisi virkistää, ja jo sen ajattelaminen helpottaa ahdistustani.

Saattaisi kuitenkin myös olla aika "astua ahdistuksen siniseen veteen silmät auki" (Risto Ahti) ja elää tämä ahdistus läpi tässä, Kaarinassa, pakenematta mihinkään. Ahdin runo jatkuu "kaiken saaden ja varmana siitä ettei mitään voi omistaa & koskaan omaksi saada".

Ahdistus vieraili jo puoli vuotta tuloni jälkeen, kun sain vakituisen virkamääräyksen. Jaksaisinko vuodesta toiseen samaa työtä? Se palasi kappalaisen viran saamisen jälkeen: tätäkö tämä nyt sitten on eläkkeelle asti ja hellitti kun aloin kirjoitella omia juttujani ja Poikluoman naistenpiiri taivutteli sitkeästi minut vetäjäkseen.

Keväällä ahdistus alkoi taas kertyä. Koetin tuoda syksyn viestintäkurssin asioita seurakuntaan. Puhuttiin tiedottamisesta monessa työntekijäkokouksessa. Olisin halunnut vielä koota yhteen työmuotojen viestintäsuunnitelmat, mutta en pystynytkään.

Jos jokainen huolehtii omasta osuudestaan, minun on mahdotonta hallita sitä. Minun on suostuttava tässäkin kaaokseen ja luotettava siihen että asiat hoituvat muutenkin kuin minun tahtomallani tavalla.

Olen siis tehnyt vuosia töitä saadakseni ihmiset toimimaan tietyn kaavan mukaan, ja nyt on sitten aika päästää kaavasta irti. Luotettava ja uskottava vaan.

Toinen ahdistuksen aihe on rajan vetäminen siihen, miten paljon tiedotamme. Tietoa tulvii joka paikasta liikaakin. Siksi pitää tehdä entistä huomiota herättävämpiä mainoksia, vai?

Odotan postista arkkitehdin uusia ilmoitustaulupiirroksia. Pyysimme isolla työntekijäporukalla joka eteiseen paljon esitelokeroja taulujen yhteyteen, koska mainosläpysköitä on niin paljon. Mutta kuka osaisi sanoa, tarvitaanko kaikkea niissä olevaa tietoa juuri Kaarinan kirkon eteisissä?

Merja